• Jubilejný rok svätého Martina
          • Jubilejný rok svätého Martina

          • Spišská diecéza začala 11. 11. 2016 sláviť Jubilejný rok sv. Martina, ktorý potrvá do 11. 11. 2017. Takmer polovicu tohto roku prežijem na území tejto diecézy a tak sa pokúsim Vám priblížiť tento rok súťažou, ktorá bude prebiehať na webových stránkach nášho klubu a pre členov klubu aj v aSc E-learningu ako celoročný projekt.

            Medzi hlavné ťažiská prežívania Jubilejného roka patrí aj podrobnejšie oboznámenie sa so životom svätého Martina. My čerpáme z diela Život svätého Martina od Sulpicia Severa.

            SULPICIUS SEVERUS

            Sulpicius Severus bol Martinovým žiakom a duchovným synom. Spis Život svätého Martina napísal v roku 397, hneď po jeho smrti, čo mu dáva aj pečať hodnovernosti. Dielo patrí ku klasike hagiografickej literatúry a ku skvostom svetovej literatúry z čias vtedy zanikajúcej Rímskej ríše.

            Sulpicius videl v Martinovi z Tours skutočný ideál kresťana, ktorý chcel použiť na obhajobu prpoti jeho kritikom. Tento spis o svätom Martinovi nie je presným historickým protokolom, ale o to väčší význam má pre kresťana, ktorý sa snaží žiť v Kristových stopách.

            MARTIN SA STÁVA BOJOVNÍK ZA KRISTA

            Martin sa narodil v panónskom meste Sabária. Vyrástol však v Itálii v Ticínii. Jeho rodičia boli pohania.  Otec slúžil najprv ako obyčajný vojak, neskôr ako tribún. Mladý Martin vstúpil takisto do armády, a to do Konštantínových oddielov. Potom konal službu za cisára Juliána.

            Keď mal desať rokov, utiekal sa proti vôli rodičov do chrámu a žiadal o prijatie do katechumenátu. Čoskoro sa podivuhodným spôsobom oddal Bohu, a keď mal dvanásť rokov, zatúžil stať sa pustovníkom. Iste by bol zložil aj sľuby, keby mu nebránil jeho vek. Myšlienka na kláštor alebo na chrámovú službu ho však už neopustila, a hoci ešte chlapča, stále premýšľal o tom, čo neskôr v zasvätení dosiahol.

            Tu bol vydaný edikt nariaďujúci odvody synov vyslúžilých vojakov. Otec, pozerajúci na Martinovo počínanie s veľkou nevôľou, ho vydal. Vtedy mal pätnásť.

            Odviedli ho v putách a prinútili, aby zložil vojenskú prísahu. Uspokojil sa s jedným sluhom, a k tomu ešte, hoci bol pánom, naopak sluhovi takisto posluhoval. Dokonca mu zobúval a čistil obuv. Jedávali spoločne a pri jedle častejšie obsluhoval Martin. Takmer tri roky bol vo vojsku, než prijal krst, a predsa neupadol do nerestí, ktorým tak často podliehajú ľudia v tejto službe. K svojim druhom v zbrani sa správal s veľkou dobrotou a s úžasnou láskou. Jeho trpezlivosť a skromnosť prekračovali ľudské medze. Jeho poctivosť nie je potrebné vyzdvihovať, pretože tou sa zdal byť už vtedy viac mníchom než vojakom. Všetkých spoluvojakov si natoľko získal, až ho úprimne zbožňovali. Hoci sa ešte nenarodil druhýkrát v Kristovi, žil dobrými skutkami, ako sa patrí na čakateľa krstu. Trpiacim bol vždy nablízku, úbohým pomáhal, živil núdznych, obliekal nahých a zo žoldu si pre seba nenechal viac, než čo postačovalo na každodennú obživu.   

            Medzitým zhromaždil cisár Julián (Apostata) armádu k Vagionu (dnes Worms), pretože sa do Galie hrnuli barbari.

            Ako boo zvykom, boli jednotliví vojaci vyvolávaní jeden po druhom. I prišiel na rad Martin. A tu sa mu zdalo, že je vhodný čas na žiadosť o prepustenie. Takisto nepovažoval za poctivé prijať dar, keď už nehodlá ďalej zostávať v armáde. Vtedy povedal Cézarovi: "Až doteraz som bojoval za teba, teraz mi dovoľ, aby som bojoval za Boha. Ja som Kristov vojak, bojovať nesmiem. " Na tieto slová despota zlostne zachrčal: "Nie pre vieru, ale zo strachu zo zajtrajšieho boja sa vzpieraš vojne." Nato Martin, neohrozený a ešte posilnený tým, že mu tyran chcel nahnať strach: " Ak sa to má pripisovať zbabelosti, a nie viere, postavím sa zajtra pred šík bezo zbrane. Budem chránený menom Pána Ježiša a znamením kríža, nie štítom alebo prilbou, a cez zástupy nepriateľov prejdem v bezpečí." Nato Martin opustil armádu.

            Zdroj: Manuál k sláveniu Jubilejného roka svätého Martina.

            © ib, 04. 05. 2017, 11:36

            Úloha na 1. týždeň (od 11. 11. do 20. 11. 2016) a úloha na 2. týždeň (od 21. 11. do 27. 11. 2016)

            Pozrite si Logo na Jubilejný rok sv. Martina a jeho vysvetlenie.

            Otázka na 1. týždeň: Kto je autorom Loga? (Meno, priezvisko). Svoje odpovede nám napíšte cez sekciu Napíšte nám, ktorú nájdete v hornej časti tejto www stránky. Ďakujeme za Vaše odpovede! Správnych riešiteľov súťaže odmeníme. Nechajte sa prekvapiť. Bude to stáť za to...

            Otázka na 2. týždeň: Prečo je v rámčeku loga 12 hviezd? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 3. týždeň: Kto je autorom loga? Laik, seminarista, diakon, kňaz, biskup...? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 4. týždeň: Čo symbolizuje modrá farba vytvárajúca pozadie 12-tich hviezd v logu? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 5. týždeň: Koľko rokov uplynie v roku 2017 od mariánskych zjavení vo Fatime? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 6. týždeň: Čo pripomína meč prechádzajúci do biskupskej berly v logu? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 7. týždeň: Čo pripomína rozdelený odev v logu? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 8. týždeň: Čím sa inšpiroval autor pri tvorbe loga na Jubilejný rok sv. Martina? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 9. týždeň: Komu je zasvätená katedrála v Spišskej Kapitule? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 10. týždeň: Kde žil sv. Martin? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 11. týždeň: Aké povolanie vykonával Martinov otec? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 12. týždeň: Aké povolanie mal mať Martin podľa túžby Martinovho otca? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 13. týždeň: V ktorom meste, na území Slovenska, je katedrála zasvätená svätému Martinovi? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 14. týždeň: Aká socha je v katedrále svätého Martina na území Slovenska? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 15. týždeň: Na pôvodnom území Nitrianskej diecézy je farnosť, v ktorej za smutných okolností komunistickej diktatúry na Štedrý deň zrúcali kostal zasvätený svätému Martinovi. Ako sa volá táto farnosť? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 16. týždeň: Po rozdelení Nitrianskej diecézy územne začala táto farnosť patriť do novovzniknutej najmladšej diecézy Slovenska. Ako sa volá táto najmladšia Slovenská diecéza? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 17. týždeň: Po rozdelení Nitrianskej diecézy územne začala táto farnosť patriť do novovzniknutej najmladšej diecézy Slovenska. V ktorom meste je sídlo tejto novovzniknutej najmladšej diecézy Slovenska? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 18. týždeň: V najmladšej diecéze Slovenska je na Biskupskom úrade Diecézny katechetický úrad? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 19. týždeň: Ako sa volá riaditeľ Diecézneho katechetického úradu v najmladšej diecéze Slovenska? Študoval katechetiku v krajine, odkiaľ pochádzal sv. Martin. Rád fotografuje v prírode. Jeho fotografie nájdete aj na stránkach Slovenskej Asociácii Fotografov Prírody (SAFP) WildLifePhoto. Výstava jeho fotografií, ktorá mala premiéru v Paríži bola inštalovaná v zasadačke Biskupského úradu pri príležitosti jeho otvorenia. Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 20. týždeň: Aké "Božie stvorenia" najradšej fotografuje riaditeľ Diecézneho katechetického úradu v najmladšej diecéze Slovenska? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 21. týždeň: Koľko rokov mal Martin, keď žiadal o prijatie do katechumenátu? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 22. týždeň: Koľko rokov mal Martin, keď zatúžil stať sa pustovníkom? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 23. týždeň: Koľko rokov mal Martin, keď ho otec vydal do vojska? Po vydaní ediktu nariaďujúceho odvody synov vyslúžilých vojakov. Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 24. týždeň: Zložil Martin dobrovoľne vojenskú prísahu: Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 25. týždeň: Doplň slovo, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): "Až doteraz som bojoval za teba, teraz mi dovoľ, aby som bojoval za .... ." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 26. týždeň: Doplň slovo, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): "Ja som Kristov vojak, bojovať ... ." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 27. týždeň: Doplň slovo, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): " Ak sa to má pripisovať zbabelosti, a nie viere, postavím sa zajtra pred šík bezo ... ." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 28. týždeň: Doplň slovo, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): " Budem chránený menom Pána ... ." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 29. týždeň: Doplň slová, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): " Budem chránený menom Pána ... a znamením ... ." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 30. týždeň: Doplň slová, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): " Budem chránený menom Pána ... a znamením ..., nie štítom alebo prilbou, a cez zástupy nepriateľov ..." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 31. týždeň (od 12. 06. do 18. 06. 2017): Čo spravil Martin po slovách, ktoré povedal cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): " Budem chránený menom Pána ... a znamením ..., nie štítom alebo prilbou, a cez zástupy nepriateľov ..." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            © ib, 10. 06. 2017, 11:11