• A. D. 2019 - vízie

          • V roku 2019, ak je to Božia vôľa, s trochou zdravia a trpezlivosti pokúsiť sa o:

            • pokračovať vo výjazdoch na ľadovce Stubai, Sölden, Kaprun... 
            • tréningovým procesom v lyžiarskom stredisku Jasná dosiahnuť prienik do TOP päťky na skiline.cc (Total vertical meters 2018/19),
            • pokračovať v spolupráci s KAL Jasná,
            • pokračovať s členmi Amavet #884 v zdokonaľovacích jazdách na snehu v Jasnej, 
            • Amavet klube #884 pokračovať v aktivitách a vytvoriť podmienky na činnosť aj bez dotácií zo sekretariátu,
            • v prípade záujmu detí a rodičov vytvoriť v Amavet klube #884 podmienky pre pokračovanie Projektu Tvorivá informatika a matematika v prírode (naučme deti myslieť),
            • v Amavet klube #884 vytvoriť podmienky pre viacdňové turistické aktivity podľa námetov v knihe Najkrajšie hrebeňovky, prípadne opäť ísť na miesta, ktoré sme už navštívili a ktoré dôverne poznáme (Štrbské Pleso - Rysy - Morské oko - Rysy -Štrbské Pleso),
            • v Amavet klube #884 vytvoriť podmienky pre pokračovanie v splavoch riek Váh, Hron...,
            • v Amavet klube #884 vytvoriť podmienky pre pokračovanie v cyklopúťach na území Slovenska i v zahraničí,
            • zúčastniť sa púte v najstaršom pútnickom mieste na Slovensku - Pútnické miesto Skalka pri Trenčíne,
            • v prípade zhoršujúceho sa zdravotného stavu (tinitus), intenzívne sa modliť o novú prácu,
            • nájsť školu, kde by som mohol na plný úväzok učiť tvorivú informatiku, matematiku podľa Hejného metódy a vo voľnočasových aktivitách pripravovať deti na medzinárodné detské programátorské súťaže (Baltie 20xx, iBobor 20xx),
            • sledovanie aktivít pp. Františka a vnášať do života jeho slová,
            • denne si nachádzať priestor na ticho, modlitbuduchovné čítanie, podľa možností svätú omšu a adoráciu,
            • ... 

            © ib, 17. 05. 2019, 23:09

        • Baltie 2017 - medzinárodná programátorská súťaž - krajské kolo
          • Baltie 2017 - medzinárodná programátorská súťaž - krajské kolo

          • Po klubovom kole 15. ročníka medzinárodnej programátorskej súťaže Baltie 2017, ktoré sa uskutočnilo 21. 5. 2017 sa Jakub Bukovčák zúčastnil dňa 23. 5. 2017 krajského kola tejto súťaže. Prajeme mu veľa úspechov v národnom a v medzinárodnom finále.

            ib, 24. 05. A. D. 2017, 01:33

        • Zdokonaľovací lyžiarsky výcvik - Oravská Lesná, 07. - 12. 01. 2017
          • Zdokonaľovací lyžiarsky výcvik - Oravská Lesná, 07. - 12. 01. 2017

          • Aktívny oddych v prírode. Zdokonaľovanie sa v lyžiarskej technike (metodika a nácvik carvingového oblúku), základný a zdokonaľovací lyžiarsky výcvik, fotografovanie. Pobyt na horskom vzduchu ako prevencia pred ochoreniami respiračného systému. Popularizácia vedy, techniky, programovania a Hejného metódy vyučovania matematiky medzi mladými ľuďmi regiónu.

            © ib, 05. 01. 2017, 23:29

             

        • Zdokonaľovací lyžiarsky výcvik - Jasná, 01. - 06. 01. 2017
          • Zdokonaľovací lyžiarsky výcvik - Jasná, 01. - 06. 01. 2017

          • Aktívny oddych v prírode. Zdokonaľovanie sa v lyžiarskej technike (metodika a nácvik carvingového oblúku), základný a zdokonaľovací lyžiarsky výcvik, fotografovanie. Pobyt na horskom vzduchu ako prevencia pred ochoreniami respiračného systému. Popularizácia vedy, techniky, programovania a Hejného metódy vyučovania matematiky medzi mladými ľuďmi regiónu.

            © ib, 05. 01. 2017, 20:37

          • SAPUL - Doškolovací kurz - "obnovenie certifikátu" učiteľ "C" lyže - SAPUL - 1. kvalifikačný stupeň, Tatranská Lomnica 06. - 15. 12. 2013

          • SAPUL (Slovenská asociácia učiteľov lyžovania a snowboardingu), akreditovaná MŠ SR, organizovala v dňoch 06. - 15. 12. 2013 v Tatranskej Lomnici (Buková hora) 10 dňový kurz pre nových profesionálnych učiteľov lyžovania. Z nášho Amavet klubu sa zúčastňovala kurzu Mária a jej kamarátka Zuzka z Martina. Dievčatá úspešne zvládli záverečné testy z prednášok (piatok večer), metodické výstupy v cudzom jazyku (sobota dopoludnia) a skúšobné jazdy (nedeľa dopoludnia) a stali sa tak kvalifikovanými učiteľkami lyžovania pre SAPUL. Prešli tri roky, ktoré Mária odučila v lyžiarskej škole FATRA SKI vo Vrátnej pod vedením Mgr. Radovana Chovančíka a bolo treba predĺžiť licenciu profesionálneho učiteľa lyžovania pre SAPUL. Mária sa preto v dňoch 20. a 21. 12. 2016 zúčastnila v lyziarskom stredisku Jasenská dolina doškolovacieho kurzu pre obnovenie certifikátu učiteľ "C" lyže - SAPUL - 1. kvalifikačný stupeň. Pod odborným dohľadom lektora Mgr. Radovana Chovančíka (SAPUL, licencia "A") prežila dva dni zdokonaľovacieho výcviku a úspešne si predĺžila licenciu profesionálneho učiteľa lyžovania na ďalšie tri roky. Gratulujeme! A Márii prajeme veľa úspechov v lyžiarskej škole FATRA SKI v zimnej sezóne 2016/17 vo Vrátnej!

            © ib, 23. 12. 2016, 23:03

        • SOČ 2017 - Aquapark Nové Mesto nad Váhom
          • SOČ 2017 - Aquapark Nové Mesto nad Váhom

          • Ďakujeme prevádzkovému riaditeľovi Tatralandie pánovi Vladimírovi Moravčíkovi a prevádzkovému riaditeľovi GINO Paradise Bešeňová Martinovi Čupkovi za spoluprácu s naším Amavet klubom, v rámci ktorej umožnili Šimonovi Bukovčákovi a Danielovi Gajdošovi vstup do aquaparku a sprevádzali ich pri prehliadke technického vybavenia aquaparku. Chlapci navštevujú SOŠ Stavebnú Emila Belluša v Trenčíne, sú žiakmi štvrtého ročníka a pracujú na SOČ s názvom Aquapark Nové Mesto nad Váhom. Ich úlohou jej vypracovať stavebnú dokumentáciu budov aquaparku. Pánovi Moravčíkovi ďakujeme aj za hodinu, ktorú strávil so Šimonom pri konzultácii výkresovej dokumentácie navrhovaného aquparku.

            © ib, 11. 12. 2016, 19:17

        • Jubilejný rok svätého Martina
          • Jubilejný rok svätého Martina

          • Spišská diecéza začala 11. 11. 2016 sláviť Jubilejný rok sv. Martina, ktorý potrvá do 11. 11. 2017. Takmer polovicu tohto roku prežijem na území tejto diecézy a tak sa pokúsim Vám priblížiť tento rok súťažou, ktorá bude prebiehať na webových stránkach nášho klubu a pre členov klubu aj v aSc E-learningu ako celoročný projekt.

            Medzi hlavné ťažiská prežívania Jubilejného roka patrí aj podrobnejšie oboznámenie sa so životom svätého Martina. My čerpáme z diela Život svätého Martina od Sulpicia Severa.

            SULPICIUS SEVERUS

            Sulpicius Severus bol Martinovým žiakom a duchovným synom. Spis Život svätého Martina napísal v roku 397, hneď po jeho smrti, čo mu dáva aj pečať hodnovernosti. Dielo patrí ku klasike hagiografickej literatúry a ku skvostom svetovej literatúry z čias vtedy zanikajúcej Rímskej ríše.

            Sulpicius videl v Martinovi z Tours skutočný ideál kresťana, ktorý chcel použiť na obhajobu prpoti jeho kritikom. Tento spis o svätom Martinovi nie je presným historickým protokolom, ale o to väčší význam má pre kresťana, ktorý sa snaží žiť v Kristových stopách.

            MARTIN SA STÁVA BOJOVNÍK ZA KRISTA

            Martin sa narodil v panónskom meste Sabária. Vyrástol však v Itálii v Ticínii. Jeho rodičia boli pohania.  Otec slúžil najprv ako obyčajný vojak, neskôr ako tribún. Mladý Martin vstúpil takisto do armády, a to do Konštantínových oddielov. Potom konal službu za cisára Juliána.

            Keď mal desať rokov, utiekal sa proti vôli rodičov do chrámu a žiadal o prijatie do katechumenátu. Čoskoro sa podivuhodným spôsobom oddal Bohu, a keď mal dvanásť rokov, zatúžil stať sa pustovníkom. Iste by bol zložil aj sľuby, keby mu nebránil jeho vek. Myšlienka na kláštor alebo na chrámovú službu ho však už neopustila, a hoci ešte chlapča, stále premýšľal o tom, čo neskôr v zasvätení dosiahol.

            Tu bol vydaný edikt nariaďujúci odvody synov vyslúžilých vojakov. Otec, pozerajúci na Martinovo počínanie s veľkou nevôľou, ho vydal. Vtedy mal pätnásť.

            Odviedli ho v putách a prinútili, aby zložil vojenskú prísahu. Uspokojil sa s jedným sluhom, a k tomu ešte, hoci bol pánom, naopak sluhovi takisto posluhoval. Dokonca mu zobúval a čistil obuv. Jedávali spoločne a pri jedle častejšie obsluhoval Martin. Takmer tri roky bol vo vojsku, než prijal krst, a predsa neupadol do nerestí, ktorým tak často podliehajú ľudia v tejto službe. K svojim druhom v zbrani sa správal s veľkou dobrotou a s úžasnou láskou. Jeho trpezlivosť a skromnosť prekračovali ľudské medze. Jeho poctivosť nie je potrebné vyzdvihovať, pretože tou sa zdal byť už vtedy viac mníchom než vojakom. Všetkých spoluvojakov si natoľko získal, až ho úprimne zbožňovali. Hoci sa ešte nenarodil druhýkrát v Kristovi, žil dobrými skutkami, ako sa patrí na čakateľa krstu. Trpiacim bol vždy nablízku, úbohým pomáhal, živil núdznych, obliekal nahých a zo žoldu si pre seba nenechal viac, než čo postačovalo na každodennú obživu.   

            Medzitým zhromaždil cisár Julián (Apostata) armádu k Vagionu (dnes Worms), pretože sa do Galie hrnuli barbari.

            Ako boo zvykom, boli jednotliví vojaci vyvolávaní jeden po druhom. I prišiel na rad Martin. A tu sa mu zdalo, že je vhodný čas na žiadosť o prepustenie. Takisto nepovažoval za poctivé prijať dar, keď už nehodlá ďalej zostávať v armáde. Vtedy povedal Cézarovi: "Až doteraz som bojoval za teba, teraz mi dovoľ, aby som bojoval za Boha. Ja som Kristov vojak, bojovať nesmiem. " Na tieto slová despota zlostne zachrčal: "Nie pre vieru, ale zo strachu zo zajtrajšieho boja sa vzpieraš vojne." Nato Martin, neohrozený a ešte posilnený tým, že mu tyran chcel nahnať strach: " Ak sa to má pripisovať zbabelosti, a nie viere, postavím sa zajtra pred šík bezo zbrane. Budem chránený menom Pána Ježiša a znamením kríža, nie štítom alebo prilbou, a cez zástupy nepriateľov prejdem v bezpečí." Nato Martin opustil armádu.

            Zdroj: Manuál k sláveniu Jubilejného roka svätého Martina.

            © ib, 04. 05. 2017, 11:36

            Úloha na 1. týždeň (od 11. 11. do 20. 11. 2016) a úloha na 2. týždeň (od 21. 11. do 27. 11. 2016)

            Pozrite si Logo na Jubilejný rok sv. Martina a jeho vysvetlenie.

            Otázka na 1. týždeň: Kto je autorom Loga? (Meno, priezvisko). Svoje odpovede nám napíšte cez sekciu Napíšte nám, ktorú nájdete v hornej časti tejto www stránky. Ďakujeme za Vaše odpovede! Správnych riešiteľov súťaže odmeníme. Nechajte sa prekvapiť. Bude to stáť za to...

            Otázka na 2. týždeň: Prečo je v rámčeku loga 12 hviezd? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 3. týždeň: Kto je autorom loga? Laik, seminarista, diakon, kňaz, biskup...? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 4. týždeň: Čo symbolizuje modrá farba vytvárajúca pozadie 12-tich hviezd v logu? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 5. týždeň: Koľko rokov uplynie v roku 2017 od mariánskych zjavení vo Fatime? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 6. týždeň: Čo pripomína meč prechádzajúci do biskupskej berly v logu? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 7. týždeň: Čo pripomína rozdelený odev v logu? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 8. týždeň: Čím sa inšpiroval autor pri tvorbe loga na Jubilejný rok sv. Martina? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 9. týždeň: Komu je zasvätená katedrála v Spišskej Kapitule? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 10. týždeň: Kde žil sv. Martin? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 11. týždeň: Aké povolanie vykonával Martinov otec? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 12. týždeň: Aké povolanie mal mať Martin podľa túžby Martinovho otca? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 13. týždeň: V ktorom meste, na území Slovenska, je katedrála zasvätená svätému Martinovi? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 14. týždeň: Aká socha je v katedrále svätého Martina na území Slovenska? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 15. týždeň: Na pôvodnom území Nitrianskej diecézy je farnosť, v ktorej za smutných okolností komunistickej diktatúry na Štedrý deň zrúcali kostal zasvätený svätému Martinovi. Ako sa volá táto farnosť? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 16. týždeň: Po rozdelení Nitrianskej diecézy územne začala táto farnosť patriť do novovzniknutej najmladšej diecézy Slovenska. Ako sa volá táto najmladšia Slovenská diecéza? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 17. týždeň: Po rozdelení Nitrianskej diecézy územne začala táto farnosť patriť do novovzniknutej najmladšej diecézy Slovenska. V ktorom meste je sídlo tejto novovzniknutej najmladšej diecézy Slovenska? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 18. týždeň: V najmladšej diecéze Slovenska je na Biskupskom úrade Diecézny katechetický úrad? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 19. týždeň: Ako sa volá riaditeľ Diecézneho katechetického úradu v najmladšej diecéze Slovenska? Študoval katechetiku v krajine, odkiaľ pochádzal sv. Martin. Rád fotografuje v prírode. Jeho fotografie nájdete aj na stránkach Slovenskej Asociácii Fotografov Prírody (SAFP) WildLifePhoto. Výstava jeho fotografií, ktorá mala premiéru v Paríži bola inštalovaná v zasadačke Biskupského úradu pri príležitosti jeho otvorenia. Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 20. týždeň: Aké "Božie stvorenia" najradšej fotografuje riaditeľ Diecézneho katechetického úradu v najmladšej diecéze Slovenska? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 21. týždeň: Koľko rokov mal Martin, keď žiadal o prijatie do katechumenátu? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 22. týždeň: Koľko rokov mal Martin, keď zatúžil stať sa pustovníkom? Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 23. týždeň: Koľko rokov mal Martin, keď ho otec vydal do vojska? Po vydaní ediktu nariaďujúceho odvody synov vyslúžilých vojakov. Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 24. týždeň: Zložil Martin dobrovoľne vojenskú prísahu: Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 25. týždeň: Doplň slovo, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): "Až doteraz som bojoval za teba, teraz mi dovoľ, aby som bojoval za .... ." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 26. týždeň: Doplň slovo, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): "Ja som Kristov vojak, bojovať ... ." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 27. týždeň: Doplň slovo, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): " Ak sa to má pripisovať zbabelosti, a nie viere, postavím sa zajtra pred šík bezo ... ." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 28. týždeň: Doplň slovo, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): " Budem chránený menom Pána ... ." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 29. týždeň: Doplň slová, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): " Budem chránený menom Pána ... a znamením ... ." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 30. týždeň: Doplň slová, ktoré povedal Martin cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): " Budem chránený menom Pána ... a znamením ..., nie štítom alebo prilbou, a cez zástupy nepriateľov ..." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            Otázka na 31. týždeň (od 12. 06. do 18. 06. 2017): Čo spravil Martin po slovách, ktoré povedal cisárovi Juliánovi, pred bitkou pri Vagione (dnešné Worms): " Budem chránený menom Pána ... a znamením ..., nie štítom alebo prilbou, a cez zástupy nepriateľov ..." Ďakujeme za Vaše odpovede!

            © ib, 10. 06. 2017, 11:11

        • Tatralandia - konečne opäť po 3 týždňoch...
          • Tatralandia - konečne opäť po 3 týždňoch...

          • Je úžasné byť opäť na miestach, ktoré dôverne poznáte. Východ slnka pri vlnách Liptovskej Mary, ranná svätá omša v Liptovskej Ondrášovej s pánom dekanom Stanislavom, ktorý slávil meniny, adorácia v kostole Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, prechádzka k mólu pri Liptovskej Mare, zrýchlený vstup do Tatralandie cez Infocentrum na Gopass kartu, prvé kilometre v prázdnom vonkajšom plaveckom bazéne s výhľadom na zasnežené Roháče... Stretnutie s plavčíkmi a personálom Tatralandie, ktorý sa 365 dní v roku stará o to, aby sme sa tu cítili ako doma. A darí sa im to na výbornú. Veľká vďaka.

            © ib, 13 . 11. 2016, 14:14

        • Deň zážitkového saunovania v GINO PARADISE BEŠEŇOVÁ
          • Deň zážitkového saunovania v GINO PARADISE BEŠEŇOVÁ

          • V sobotu 12. 11. sme mali možnosť zúčastniť sa Dňa zážitkového saunovania v Gino Paradise Bešeňová.V saune Chopok sme zažili ceremoniál Hobbit a Magic Mentol sauna mastera Petra (zástupcu riaditeľa aquaparku) a ceremoniál Cesta bojovníka sauna mastera Mareka. Ďakujeme za úžasný zážitok Petrovi. Ceremoniál predstavuje spestrenie saunovania a niekedy aj kultúrny zážitok. Spestruje, spríjemňuje obohacuje samotné saunovanie o estetický a aromaterapeutický zážitok. Spoznajte novú dimenziu saunovania. Tá v Bešeňovej stojí za to. Neváhajte a doprajte oddych aj svojmu telu. 

            © ib, 12. 11. 2016, 18:18

        • aSc E-learning
          • aSc E-learning

          • Prvý štvrťrok školského roku 2016/17 je na konci, blíži sa hodnotenie práce žiakov. Aktívne využívame aSc E-learning v predmetoch ANJ, INF, NV...

            © ib, 11. 11. 2016, 11:11

        • Informatická súťaž iBobor 2016
          • Informatická súťaž iBobor 2016

          • Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor.

            Viac info a archív úloh nájdete na stránkach súťaže iBobor. V tomto roku sme sa pripravovali na súťaž z archívu úloh predchádzajúcich ročníkov súťaže.

            © ib, 08. 11. 2016, 13:57

        • Svetové dni mládeže SDM Krakov 2016
          • Svetové dni mládeže SDM Krakov 2016

          • Viacerí členovia nášho Amavet klubu sa v dňoch 20. až 24. júla zúčastnili na prípravnom programe SDM 2016 v Poľsku. Prežili štyri dni v diecézach ako prípravu na hlavný program Svetových dní mládeže. Slovenský otvárací ceremoniál sa začal v pondelok 25. júla 2016 na sviatok svätého Jakuba apoštola svätou omšou o 21. hodine. V utorok 26. júla bol oficiálny otvárací ceremoniál SDM 2016. Od štvrtku do nedele sa SDM zúčastňoval Svätý otec František.

            Viac na SDM 2016

            SDM 2016 príhovory pp. Františka 

            © ib, 31. 07. 2016, 21:21

        • Festival Lumen 2016
          • Festival Lumen 2016

          • V dňoch 3. až 5. 06. 2016 sme sa zúčastnili gospelového festivalu Lumen 2016, ktorý už tradične býva v Trnave začiatkom júna. Program pozostával z prednášok, svedectiev, koncertov a rôznych ďalších aktivít, ktoré usporiadatelia pripravili pre mladých návštevníkov festivalu.

            ib, 05. 06. A. D. 2016, 21:21

        • Baltie 2016 - medzinárodná programátorská súťaž - krajské kolo
          • Baltie 2016 - medzinárodná programátorská súťaž - krajské kolo

          • Krajské kolo 14. ročníka medzinárodnej programátorskej súťaže Baltie 2016 sa uskutočnilo v SR dňa 14. 04. 2016 na viacerých miestach. Náš klub zastupoval v súťaži Jakub Bukovčák a svoje úlohy programoval v súťažnom mieste v Dubnici nad Váhom v čase od 08:35 do 10:35 hod.

            Postup do celoslovenského finále.

            ib, 18. 04. A. D. 2016, 21:20

          • Kubínska hoľa - lyžovanie

          • V piatok 4. 3. 2016 sme navštívili lyžiarske stredisko SKI PARK Kubínska hoľa a dva dni sme využili služby tohto lyžiarskeho strediska na celodenné lyžovanie.

            © ib, 7. 03. 2016, 19:18